Bolyai Önképző Műhely

Valósághajlítás, összeesküvés-teóriák, (ön)becsapás

Bolyai Önképző Műhely szabadegyetem, szakkollégium (befogadó tábor)

Zamárdi, 2022. szeptember 23–25.

 

Elhelyezés: Hethland hotel (kétágyas, fürdőszobás szobák, közvetlenül a Balaton parton, Zamárdi vasútállomástól 5 percre gyalog, 8621 Zamárdi, Kiss Ernő utca 3.)

Ajánlott olvasmány: Umberto Eco: A prágai temető. Főszereplője és egyik elbeszélője egy fél Európa titkosszolgálatainak zsoldjában álló cinikus hamisító, aki hazugságokat kohol, összeesküvéseket sző és merényleteket szervez, befolyásolva kontinensünk valóságos történelmének és politikájának menetét.

 

2022. szeptember 23. péntek

16.00 Megnyitó: Dr. Balázs Géza, az ELTE, SZFE és PKE tanára:

Tudományvallás, szekuláris miszticizmus – intellektuális imposztorok

Akadémiai kultuszok, időpocsékolás a bölcsészettudománytudományokban, a maradiságnak kedvező kulturális zavar, „az egyetemeken tanított és vitatott gondolatok – még a leghomályosabbak is – hatásukban idővel átlépik az akadémikus falakat”. Az „akadémiai életmód törvénye: a nagyágyúkkal szemben lehetetlen túlzásba vinni a hízelgést”, logika helyett a tekintélyre való hivatkozás; eltűnik a különbség a tudomány–áltudomány között, a legtöbb amerikai már nem is látja a különbséget, de ebben mi sem állunk rosszul

17.00 Dr. Arató Balázs a KRE egyetemi docense —Jancsó András PhD-hallgató: A Böckenförde-paradoxon

17.30 Dr. Győrffy Gábor, a kolozsvári BBTE adjunktusa: Hogyan építjük fel a valóságot az újmédia hatására?

19.00 Vacsora

20.00 Film: Jeff Orlowski: The Social Dilemma (Társadalmi dilemma. 2020, dokudráma, 94 perc) Hátborzongató kép a jövőnkről, de főként a valóságunkról. A Facebook, a Google és az Instagram egykori fejlesztői kongatják meg a vészharangot, és hívják fel a figyelmet arra, hogy mit művel az adatkapitalizmus a mentális egészségünkkel és a demokráciával. Ami felé tartunk, az egyszerre utópia és disztópia, megoldást pedig csak együtt találhatunk.

22.00 Film: Erdély Miklós: Verzió (1981, 50 perc)

A film Krúdy Gyula 1931-ben írt dokumentumregényén alapszik. Krúdy ebben a hírhedt tiszaeszlári vérvád történetét dolgozza fel. A történeti tények szerint 1881 nyarán eltűnt egy fiatal lány, Solymosi Eszter, és a helyi zsidókat a lány rituális meggyilkolásával vádolták meg. Az író a vádlottak védőügyvédjének, Eötvös Károlynak húsz évvel később megjelent visszaemlékezése, valamint saját emlékei alapján írta meg könyvét, mivel maga is a környékről származott.

A filmekről való beszélgetést vezeti: Dr. Nagy Dániel és Nagy Tibor

 

2022. szeptember 24. szombat

8.00 Reggeli

9.00 Bartal Csaba, a MúltKor főszerkesztője: Történelmi tévhitek

10.00 Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője: Kard ki kard – vagy inkább térjünk ki? Ismeretterjesztő dilemmák az áltudománnyal kapcsolatban (egyben emlékezés két nagy tudománynépszerűsítő egyéniségre: James Randyre és Herczeg Jánosra)

11.00 Közösségi foglalkozások

Az Eco-könyvről való beszélgetést vezeti: Dr. Nagy Dániel, a Műhely tanára

Az előadásokról szóló beszélgetést vezeti: Varga Krisztián, a chichesteri egyetem (Anglia) tanára

12.30 Ebéd

15.00 Dr. Kenyeres Attila Zoltán médiakutató, EKKE Pedagógiai Kar adjunktusa: Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – avagy az érzelmi manipuláció szerepe az álhírek terjesztésében

Az álhírek és a különféle városi legendák terjedését két fontos tényező segíti. Az első technikai jellegű: az internet és a közösségi média hatékony platformot kínál ezek gyors és nagy mennyisébben történő továbbítására. A másik ilyen tényező az érzelemkeltés: ahhoz, hogy az álhíreket és a városi legendákat az emberek elhiggyék, „ki kell kapcsolni” a kritikai érzéküket. Ezt pedig érzelmek bevonásával érik el. Az előadásunkban ezekre a technikákra mutatunk konkrét példákat.

16.00 Dr. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetemen tanára: Nyelvi babonák

17.30 Babcsány András, szoftverfejlesztő mérnök (Óbudai Egyetem): Hírek (M)A.I. szemmel. A mesterséges intelligencia írói szerepben

17.00 Korzenszky Richárd, a tihanyi apátság emeritus perjele: Valósághajlítás

19.00 Vacsora

20.00 Film: Siklósi Szilveszter: Az igazi Mao (1985)

 

2022. szeptember 25.

8.00 Reggeli

9.00 A hetedik! című Esszencia XVI. kötet bemutatója (Balázs Géza és Herbst Rebeka szerkesztők)

A Mozaikok (2018), Fogaskerekek (2019) előadói: Arnotszky Judit, Juhász Zoltán, Kaknics Anna, Nagy Tibor, Nátz Kata, Oláh Balázs, Paár Ádám, Rácz Márk, Santavetz Anita, Tabi Norbert, Zmák Tamás; az Online-tanulmányok (2022) előadói: Héra Bálint, Vikár Míra, Telek Zsuzsa, Rácz Márk.

Kirándulás, séta a Kőhegyre, a Balaton legszebb panorámájának megtekintése

12.00 Dr. Balázs Géza: A téves gondolati sémák torzítják a valóságot (a szabadegyetem gondolatainak összefoglalása)

13.00 Ebéd

Tudnivalók:

A program beiratkozott Bolyai-hallgatóknak, valamint regisztráció után az alumnusoknak, az Esszencia-kötet szerzőinek (a szabad férőhelyek arányában) ingyenes.

Regisztráció itt: https://doodle.com/meeting/organize/id/dy8RXJRb

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Kapcsolódó tartalmak

Bon-BOM, 2024. február

A Bon-BOM 2024. februári száma Budapest megalakulásának 151. évfordulóján négy nézőpontból láttatja fővárosunkat. Eltűnt Budapest – újrajátszva (Mózes Gergely Sosemvolt Budapest – MMA-kiállítás (Balázs Géza)

MAGYAR FILMEK KLUBJA 2024

A Bolyai Önképző Műhely 2024-től bekapcsolódik a Nemzeti Filmintézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmklubjába. Valamennyi filmklubot rövid szakmai felvezetés előzi meg, a film után pedig meghívott vendégekkel elemző beszélgetésre kerül sor.