Bolyai Önképző Műhely

BOMovie Extra S04 – A világ filmműfajai (3)

november – Szomjas György: Rosszemberek (1979)

Időpont: november 9. 19:00

Helyszín: 1072 Budapest, Rákóczi út 38. 1/2 (Anyanyelvi Konferencia – 14-es kapucsengő)

A BOMovie Extra visszatérő közönségének nem ismeretlen Szomjas György neve, hiszen a harmadik évadban a Talpuk alatt fütyöl a szél című betyárfilmjét vetítettük. Akkor a mítoszokhoz különös műfajisága miatt kapcsolódott a rendező talán legismertebb filmje, ezúttal a kettős identitás kérdésköréhez illik a (bizonyos értelemben szélsőségesebb) Rosszemberek.

A film főszereplője Gelencsér Jóska, aki bandájával egy rablás során megöli az öccsét kivégző marcali bírót. A banda nyomába Hegyessy főszolgabíró ered, aki egy árulónak köszönhetően csapdát állít a törvényen kívüli bandának. Szomjas filmje nem menti fel a betyárokat bűneik alól, kendőzetlenül mutatja életmódjukat és morálisan megkérdőjelezhető tetteiket. Meghasonul-e az a betyár, aki kegyelem reményében összejátszik a hatóságokkal, illetve, teljes-e a helyes utat kerülő árnyékélet? A Rosszemberek ráadásul a betyárfilm vagy eastern kettős identitását is magán viseli, ami a szűk filmpélda alapján egyszerre szerzői és ugyanakkor szórakoztató filmes jegyeket is hordoz.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Kapcsolódó tartalmak

Bon-BOM, 2024. február

A Bon-BOM 2024. februári száma Budapest megalakulásának 151. évfordulóján négy nézőpontból láttatja fővárosunkat. Eltűnt Budapest – újrajátszva (Mózes Gergely Sosemvolt Budapest – MMA-kiállítás (Balázs Géza)

MAGYAR FILMEK KLUBJA 2024

A Bolyai Önképző Műhely 2024-től bekapcsolódik a Nemzeti Filmintézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmklubjába. Valamennyi filmklubot rövid szakmai felvezetés előzi meg, a film után pedig meghívott vendégekkel elemző beszélgetésre kerül sor.