Bolyai Önképző Műhely

Valósághajlítás: mívelés vagy mímelés?

2021-ben rendeztük meg a nulladik zamárdi szabadegyetemet a népi irodalom témájában. A rendezvény díszvendége Salamon Konrád történész volt.

2022-ben következett az első: a Valósághajlítás, amelyre már a szervezőkön, a Bolyai Önképző Körön, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságán kívül Zamárdi érdeklődő lakossága is meghívást kapott. A szabadegyetem témája és címe: Valósághajlítás – magát a szót a szemközti Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András használta nemrégiben, a szabadegyetem díszvendége, Korzenszky Richárd pedig ugyancsak a „túlpartról”, a tihanyi apátságból érkezett.

  • Gelencsér András nagy port felvert interjújában arról beszélt, hogy a Föld védelme terén elkéstünk, mert ma is folyamatos a „valósághajlítás”, azaz az alternatív valósággyártás, „már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik”.
  • Korzenszky Richárd atya, a tihanyi apátság emeritus perjele a túlpartról beszélt: Hol van a túlpart? Hol van a valóság? Van tőlem független valóság, nem tapintható dimenzió, amit nem hajlíthatok, mert van. Az egyetemi hallgatók Richárd atya előadását azért értékelték, mert nem állított, hanem kérdezett, s rávilágított olyan dolgokra, amelyekről csak nagyon ritkán beszélünk.
  • Dr. Balázs Géza egyetemi tanár, a szabadegyetem ötletadója bevezető előadásában a tudománymívelés és tudománymímelésről formáiról, erőszakos követelményeiről (tudománymetria) beszélt, amely nagyban torzítja a tudományt, s ezzel a valóságot. Tudományvallás, szekuláris miszticizmus van kialakulóban, egyes tudományokban, tudományos iskolákban, egyetemeken – időpocsékolás, köldöknézés, ködevés folyik. A klímakatasztrófa kifejezés és jelenség kapcsán ütköztette a pro és kontra érveket, s előadását azzal zárta, hogy van olyan nézet: a klímakatasztrófa elmarad.
  • Dr. Arató Balázs egyetemi docens és Jancsó András PhD-hallgató (KRE) Böckenförde liberális-konzervatív német vallásfilozófus gondolatiságát, életelvét mutatta be (a jellegzetes paradoxonokat), amelyek egészen sajátságosan az európai igen-nem gondolkodásban. Elmondták, hogy Böckenförde is egy, a Bolyaihoz hasonló szabadegyetemen kapott indíttatást.
  • Dr. Győrffy Gábor egyetemi docens (BBTE) bemutatta a Föld torzított médiatérképét, eszerint egyes földrészek, országok és persze témák nem is léteznek.
  • Bartal Csaba, a Múlt-Kor történelmi magazin főszerkesztője történelmi tévhitekről beszélt: anekdotikusan a maja világvégével kezdve és a gyilkos nyulakkal befejezve. (Részletek a következő magazinokban.)
  • Gózon Ákos, az Élet és Tudomány és a Természet Világa főszerkesztője próbára tette a hallgatóságot: a szerkesztőségbe beküldött kérelmek alapján kellett eldönteni, hogy a lap foglalkozni kíván-e egy adott témával. Kiderült, hogy az ismeretterjesztés nem mindig hatékony, például a pandémia idején a helyét átvette a polgári védelem.
  • Dr. Minya Károly (Nyíregyházi Egyetem) a valósághajlítás sajátos, nyelvi módjáról szólt: a nyelvi babonákról, amelyek ellen lassan csaknem száz éve küzdenek a nyelvészek.
  • Dr. Kenyeres Attila Zoltán, az EKKE adjunktusa konkrét példákon ismertette az internetes átverést. Gondoljunk erre, ha rejtélyes címekkel, sürgetéssel, furcsa e-mail-címekkel találkozunk.
  • Babcsány András informatikus mérnök (DUE) a képkitöltő programok mintájára készült szövegíró programot mutatott be – jó lesz vigyázni, mert hamarosan így készülnek a szövegek.

A Bolyai Önképző Műhely A hetedik! című tanulmánykötetének alkotói beszéltek a műhelybeli indíttatásról, emlékekről (Filep Tamás, Vikár Míra, Juhász Zoltán, András, Héra Bálint, Tabi Norbert, Rácz Márk, Paár Ádám), majd pedig az újonnan fölvett Bolyai-hallgatók átvehették a felvételről szóló oklevelüket.

Az idei szabadegyetemen mintegy negyvenen vettek részt, Nyíregyházától Sopronig, illetve érkeztek érdeklődők Romániából és Ausztriából is. A nyilvános Zamárdi szabadegyetem 2023 szeptember végén folytatódik.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Kapcsolódó tartalmak

Bon-BOM, 2024. február

A Bon-BOM 2024. februári száma Budapest megalakulásának 151. évfordulóján négy nézőpontból láttatja fővárosunkat. Eltűnt Budapest – újrajátszva (Mózes Gergely Sosemvolt Budapest – MMA-kiállítás (Balázs Géza)

MAGYAR FILMEK KLUBJA 2024

A Bolyai Önképző Műhely 2024-től bekapcsolódik a Nemzeti Filmintézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmklubjába. Valamennyi filmklubot rövid szakmai felvezetés előzi meg, a film után pedig meghívott vendégekkel elemző beszélgetésre kerül sor.